Στο δρόμο κινδυνεύει να μείνει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

Στο δρόμο κινδυνεύει να μείνει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

Αρ. Πρωτ. 7084/23.03.2012

Προς Υπουργό:

- Εξωτερικών

Στο δρόμο κινδυνεύει να μείνει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, έπειτα από την απόφαση της δημοτικής αρχής να κάνει έξωση από τον χώρο του. Τα γραφεία του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, στεγάζονται σε χώρο, που παραχωρήθηκε στο Συμβούλιο από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ως δωρεά από τον ιδιώτη Θωμά Μακρίδη. Το κτίριο περιλαμβάνει χώρο εκδηλώσεων, γραφεία διοίκησης, αίθουσα συνεδριάσεων και προβολών. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί τώρα πίσω το εν λόγω κτίριο, αποστέλλοντας μάλιστα και μηχανικούς, έτσι ώστε να διενεργήσουν απογραφή στο χώρο. Αυτό μαρτυρά την ειλημμένη απόφαση της διοίκησης να κάνει έξωση στο ΣΑΕ από τον χώρο του.

Το ΣΑΕ από την ίδρυσή του έχει ως έδρα τη Θεσσαλονίκη, γεγονός, που κατέστησε την πόλη στη συνείδηση όλων, ως πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού. Αυτή τη στιγμή όμως, η έδρα του Συμβουλίου κινδυνεύει να χαθεί, έπειτα από την απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εύλογη είναι η απορία για το χρονικό διάστημα που  η δημοτική αρχή αποφάσισε την έξωση του ΣΑΕ, όταν μάλιστα οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη μεταφερθεί  και λειτουργούν στο νέο Δημαρχείο. Η απαξίωση του ΣΑΕ είναι πλέον προφανής και δεν αρμόζει σε έναν θεσμό, που εκπροσωπεί και εκφράζει την ομογένεια ανά τον κόσμο, η προσφορά της οποίας είναι πολυσήμαντη.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να μη χαθεί η έδρα του ΣΑΕ από τη Θεσσαλονίκη και να μην οδηγηθεί το Συμβούλιο στο δρόμο;

Απάντηση Υπουργείου